Samhällsförändring

Unga vuxna / Vuxna

  • Onkel Toms stuga, den sägs ju ha bidragit till avskaffandet av slaveriet. Dock: Den innehåller en del stereotypa/rasistiska skildringar av svarta.
  • ”Ett helt liv” av Robert Seethaler. Vi får följa hur en bergsby i Österrike går från jordbrukssamhälle till en turistort. Vi läste boken i bokklubben bland personalen på skolan, alla hade olika meningar om den. En poetisk bok som berörde många medan andra tyckte att tempot var för lågt. Läs mer här.
  • Aho: Järnvägen. Finsk klassiker. Ömsint skildring av ett gammalt par och deras förundran inför det nya fenomenet. För mig var den en ögonöppnare kring hur en uppfinning verkligen förändrade världen och världsbilden för människor.
  • Ishmael Beah: Strålande morgondag. Författare från Sierra Leone. Berättelse om hur befolkningen återvänder till en by efter inbördeskriget. Hur De Gamla återskapar en gemenskap och hur denna sedan återigen slås sönder när ett stort multinationellt gruvföretag börjar bryta mineral till mobiltelefoner i trakten. Mycket stark bok. Och definitivt passande för temat!
  • Mobergs Utvandrarsvit och Fogelströms Stadserie innehåller väl båda en hel massa förändringar. Ut- och invandring. Industrialism. Arbetarrörelse m.m.
  • Yaa Gyasis Vända hem som beskriver slavhandeln i Ghana från 1700-talet och framåt (och då med både svarta och vita som slavjägare och slavhandlare) samt slaveriet i USA. Man följer alltså en släkt från tidigt 1700-tal fram till idag.
  • Allt går sönder av Chinua Achebe är ju en helt fantastisk bok som beskriver hur ankomsten av vita missionärer förändrade och bröt upp det traditionella bysamhället (ibofolket) i östra Nigeria.

Tips bl.a. från Skolbiblistan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *