High School

Boktips engelska tema “high school”

Perfect chemistry (serie) – Elkeles
Dante and Aristotles discovers the secret of the universe – Benjamin Alire Saenz
Rainbow Rowell: Fan girl
Brunt, Carol Rifka: Tell the wolves I´m home
Ellen Hopkins
För de duktiga läsarna rekommenderar jag följande:
Just listen (Sara Dessen)
Random (Tom Leveen)
Hard cash (Kate Cann)
New England rocks (Christina Courtenay)

Alla utspelar sig på High school och tar upp sånt de kan relatera till. Lite yngre läsare skulle kunna läsa något av Jacqueline Wilson, men nu var det ett tag sedan jag läste hennes böcker och jobbade med yngre läsare, så kan mer rekommendera att utforska dem än ge exakta titlar. 🙂
Kan också rekommendera www.goodreads.com<http://www.goodreads.com> eller deras app för engelska boktips.

You av Charles Benoit. Den är lättläst och har en pojke som huvudperson.
“ The disreputable history of Frankie Landau-Banks” av E. Lockhart utspelas på en flott internatskola I USA. Feministisk vinkling, med en 15-årig tjej som huvudperson. Bra och relativt lättläst bok!
Oates: Big mouth and ugly girl,
Cabot: The princess diaries
Benway: Audrey, wait!
Oates: Sexy
Plaja: Split by a kiss
Zevin: Memoirs of a teenage amnesiac
Joyce Carol Oates skriver initierat om high shool livet, finns flera titlar: After the wreck I picked myself up…, Big mouth ugly girl, Freaky green eyes. Nivån tror jag man kan kalla mellansvår.

Boy meets boy av David Levithan – Väldigt bra normkritisk bok, där sexualitet inte spelar någon roll, bland annat är skolans quarterback är transsexuell. Kort, relativt enkel.
The List av Siobhan Vivian – Gillade denna jättemycket. Varje år publiceras en lista med de snyggaste och fulaste tjejerna i varje klass och varje utvald tjej skildras. Hemskt att läsa grupptryck och popularitet, men massor med diskussionsmaterial.
The Manifesto on How to be Interesting av Holly Bourne – Tjej bloggar om sitt projekt att “infiltrera” det populära gänget

Colin Fischer av Ashley Edward Miller, Zack Stentz
Prom eller Twisted av Laurie Halse Anderson
Text Game av Kate Cann – Lättläst
The Spectacular Now av Tim Tharp
The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky
Tänkte spontant på Maggie Stiefvaters böcker Raven boys och The Dream Thieves, Boy meets boy av Davis Levithan, The Sky is Everywhere av Jandy Nelson.

Prom av Laurie Halse Anderson
Sista månaderna på High School. Flicka med omöjlig familj och ännu värre pojkvän måste både tuffa till sig och börja bry sig. Att engagera sig i avslutningsbalen blir en utväg. Rätt bra och relativt lätt.

Looking for Alaska av John Green
Looking for Alaska av John Green. Skrivit om boken förut på skolbiblistan eftersom den är så bra. För den som kan identifiera sig med high school-nörden. Innehåller mycket; existentialism, humor, sorg, saknad, vänskap, kärlek, sex och äventyr.

Before I fall av Lauren Oliver
Before I fall av Lauren Oliver – fyra dryga flickor terroriserar andra elever i high school. Men varför är de som de är och går det att ställa till rätta? Med övernaturlig tvist. Riktigt bra men ganska fyllig.

“Sleeping Freshmen Never Lie” av David Lubar – en förstaårselev skriver en “instruktionsbok” om hur man överlever det första året på high school

“Winger” av Andrew Smith – om en smart 14-åring som hoppat över ett par årskurser och är ett par år yngre än sina klasskamrater på internatskolan. Lättsamt och humoristisk på ytan, men med förvånande djup på sina ställen, och med ett slut som är som en spark i magen.

“Me and Earl and the Dying Girl” av Jesse Andrews – Gregs strategi för att överleva high school är att stå på vänskaplig fot med alla olika grupperingar på skolan utan att tillhöra någon av dem, och att sticka ut och märkas så lite som möjligt – men strategin blir svår att upprätthålla. Humor och tragedi blandas hejvilt, och tårarna blandas med gapskratt.

“Eleanor & Park” av Rainbow Rowell – om att vara ny på skolan och inte passa in, tragiskt och ömsint om vartannat

“Fade to Black” av Alex Flinn – en berättelse om mobbning, misshandel och sanning. Ovanligare är att den misshandlade eleven är HIV-positiv, och ännu ovanligare att den elev som blir vittne till händelsen har Downs syndrom.

“Curveball: the Year I Lost My Grip” av Jordan Sonnenblick. Peter ser fram emot att börja på high school, där han räknar med att forsätta vara skolans baseballstjärna. Men vem är han när en skada sätter stopp för idrottandet?

“Skunk Girl” av Sheba Karim – en härligt humoristisk bok om kulturkrockar (huvudpersonen är av pakistansk härkomst) och att passa in, och tonårslivets allmänna våndor.

“Ten Miles Past Normal” av Frances O’Roark Dowell – Janie vill som de allra flesta tonåringar bara ha en helt normal high school-tid på förortsskolan. Men det är inte helt lätt när föräldrarna blivit gröna vågare och flyttat familjen till en getfarm och getlukten följer en. Dessutom bloggar mamma pinsamt nog om “Livet på landet”. Humoristisk och varm berättelse om Janie och hennes vänner, om att passa in, och att hitta sin egen väg.

Mörkare och tyngre skildringar av high school-livet finns i Matthew Quicks böcker, Amber i “Sorta Like a Rockstar” bor i en skolbuss med sin ensamstående, alkoholistiska mamma, men hon orkar ändå ha en i grunden optimistisk syn på livet; Leonard i “Forgive Me, Leonard Peacock” är en utstött ensling sedan något hände mellan honom och hans bästis i tolvårsåldern, och nu planerar han att ta livet av både sin fiende och sig själv, medan Finley i “Boy 21” alltid sett basketen som en flykt från det tuffa område han bor i. Sista året på high school träffar han Russ, som varit ett basketfenomen, men som efter en tragedi slutit sig inom sig själv.

Och som motvikt till det mörka och tunga i Matthews böcker kan man ta Dyan Sheldons “Confessions of a Teenage Drama Queen”, om Lola som, suck!, tvingas flytta från Manhattan till förorten, och inte nog med det, på den nya skolan, gasp!, finns redan en Drama Queen!!! Lättviktig och humoristisk.

Sist på bollen, men jag vill tipsa om “Prep” av Curtis Sittenfeld. (En av de bästa böcker jag läst.)

Listan är sammanställd av
Karin Habberstad
Språklärare Attarpsskolan 7-9, Bankeryd

Hämtat från Skolbiblistan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *