De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

Jag vill gärna tipsa om reportageboken ”De förklädda flickorna i Kabul” som journalisten Jenny Nordberg ägnat flera år att samla in material till. Boken handlar om företeelsen ”bacha poch” i Afghanistan med grannländer, där flickor ibland kläs som pojkar och i allt väsentligt faktiskt är pojkar under sin uppväxttid. Även om man inte talar om det utåt så verkar företeelsen vara godtagen i tysthet av folk i allmänhet.
Utan någon särskild sentimentalitet skildrar  Nordberg de afghanska familjernas situation och man kan inte annat än att dra paralleller till västerlandet där även vi här på felaktiga sätt favoriserar pojkar framför flickor i många sammanhang. Man ser också att flickorna under dessa år som pojkar ofta utvecklar ett självförtroende som bär dem vidare i livet som kvinnor – med vetskap om att det egentligen inte är någon skillnad mellan män och kvinnor så lever man annorlunda.
Jag gillar Nordbergs skrivstil och fascineras av berättelsen. Att beskriva en allmänt förekommande företeelse som är vedertagen men ändå tabu, utan att sentimentalt grotta ner sig i medömkan eller självömkan, gör att man lättare kan se på det med öppna ögon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *